diumenge, 26 de novembre del 2017

ANEM A ALMEDIJAR

El divendres 24, vam anar a Almedijar a fer una visita didàctica pels “camins de l’aigua”.
En arribar a La Surera, l’alberg d’Almedijar, el nostre grup se’n vam anar amb Gabriel . Al poble encara, ens va fer que ens fixàrem en una bassa molt gran i en el forat que tenia per què anàvem a buscar on arribava aquell forat.
Almedijar és un poble xicotet i molt silenciós, quasi no hi havia gent. A l’eixida ens vam trobar a un home que ferrava un cavall: ningú havíem vist mai com es posen les ferradures al cavall. També vérem corrals amb cabres i gallines ,hortetes i moltes oliveres.
Férem una paradeta per veure “el pozo Casicas”, un pou d’on treien aigua quan hi havia poca.
Trobarem sureres a les que els havien tret el suro deia poc per què encara tenien els troncs rojos.
Gabriel ens anava contant tots els detalls que calia observar fins que arribarem a lloc on hi havia un panell que explicava una construcció que hi havia allí: un assut d’època romana per replegar l’aigua i reconduir-la per dues sèquies que anaven a un molí i a les hortetes.
Ens aproparem al molí i altre panell explicava com dirigien l’aigua per moure el molí i com la tornaven a replegar per portar-la a la bassa del poble.
Allí esmorzarem ràpidament i se n’anàrem per veure un aqüeducte que havien fet per portar l’aigua a les hortetes de l’altre costat del barranc. Allí s’acabava el nostre recorregut , el de l’aigua continuava fins la depuradora o se netejaven les aigües i es tornaven netes al barranc per què no feren olors.
En tornar a la Surera, els de 6éA se n’anaren amb Gabriel i nosaltres ens quedarem allí per veure un vídeo molt interessant que explicava tots els beneficis del bosc i la necessitat de conservar-lo i ens explicaren com anàvem a fer un taller de nendo dango, que són unes bombes de llavors per reforestar el bosc en cas d’incendi.
El taller va ser un poc brut  però molt divertit. Férem moltes boles i ja ens ha dit Irene que anirem a llançar-les per què les nostres muntanyes estiguin verdetes i en bones condicions.
En acabar vam jugar a una espècie de joc de l’oca gegant, però amb coses del bosc. I no més arribaren els de l’A, entrarem a dinar.
Va ser una eixida molt interessant. Algunes coses eren molt paregudes a les que havíem vist en l’eixida al terme. És per què els homes des de l’antiguitat han necessitat l’aigua i han fet moltes coses per aprofitar-la com cal i no malbaratar-la. Per això cal que nosaltres també la conservem : és un bé preciós i imprescindible. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada