dissabte, 18 de novembre del 2017

EIXIDA AL TERME: PELS CAMINS DE L'AIGUA

No estava previst, per què ja havíem programat una eixida a la serra per a la setmana següent, però ens temptava tant l'Eixida al Terme, una de les més arrelades al nostre centre, que vam fer un esforç especial, vam recuperar les classes programades per eixe divendres, i vam programar l'eixida. Com que a la setmana següent visitaríem Assuévar, per a parlar de l'aigua als pobles de la serra, vam fer un recorregut que també tenia en compte l'aigua, a La Vall i al poble veí, Fondeguilla.
Visitàrem en primer lloc l'aqüeducte, tots el coneixem, però no està de més recordar la seua importància. Abans d'arribar a les coves, ens adonarem de la planta potabilitzadora d'aigües del nostre poble; tots hem passat centenars de vegades, però no se n’havíem adonat de a què es destinava eixa caseta propera al paratge de Sant Josep.
Com no, paradeta i foto a les coves, que ja estaven preparant-se per a rebre nombrosos visitants: grans i menuts.
A continuació entrarem dins del barranc per caminar fins Fondeguilla per damunt del "tubo", altra construcció amb la finalitat de transportar aigua. Observarem la vegetació i ens recrearem en paratges amb llegenda: La penya de la novia...recordant la seua història i la seua similitud amb altres històries i llegendes, populars i literàries.
Abans d'entrar en Fondeguilla per gaudir dels seus carrers típics del pobles de la serra, pararem baix del Pont de l'Aigua a fer un mosset, que ja haviem fet gana. El pont és una construcció de cinc ullals, que ningú coneixia, doncs està un poc apartada dels recorreguts habituals.
Ja ben esmorzats reprenguérem el camí i ens trobarem amb els companys del segon cicle que estaven al parc acabant d'esmorzar.
Desprès de la visita al poble, curta, ens dirigirem al barranc per buscar la senda que ens endinsaria fins el paratge de l'Arquet, un indret que no deixa indiferent ningú: l'aigua, les altes i estretes parets, la vegetació abundant.....fa que tothom, quan el visita per primera vegada s'emocione i li coste eixir d’allí.
Pel camí, la major empedrat i que transcorria al costat de nombroses hortetes, unes més cuidades que altres, trobàrem nombroses basses, sis o set i algun que altre bassal d'aigua on algú es va mullar les espardenyes.
Per eixir del paratge, haguérem de travessar unes sendes estretes i amb abundant vegetació, que ens obligaven, en alguns trossos a anar acatxats.
Finalment eixirem a una pista ampla que ens dirigia al coll d'Aigualit; però retallarem el camí agafant una senda un poc empinadeta que anomenen la senda dels Hippis. Ja bastant cansats arribàrem al coll i immediatament traguérem els entrepans per què havíem fet molta gana amb tant de camí i tantes emocions.
En acabar, vam jugar un poc i emprenguérem el camí de tornada, ara pel barranc d'Aigualit. Altra mostra de l'aprofitament de l'aigua des de temps prou antics: les parets per anar rebalsant l'aigua, els tubs d'època romana, els Tolls, les sèquies i els aljubs que els senyor Calvo s'ocupa de recuperar i mantenir en bon estat, ens acompanyaren per tot el barranc.
L'única nota trista fou les senyals que encara queden de l'incendi que hi hagué fa tres estius.

Una jornada per recordar. Un dia molt ben aprofitat i amb el gust d'estar a l'aire lliure, gaudint de la natura i de la companyia dels amics i amigues.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada